– Forfølgelse er ikke barnemat

– Takk for at du er der! Ellers hadde jeg ikke levd i dag, sier takknemlige innringere som er blitt helbredet for alt fra kreft til døvhet, diabetes og lammelser. Men Svein-Magne Pedersen beskriver 2018 som et prøvelsens år. Det startet med at VG troppet opp utenfor lokalene i Vennesla 29. april. Siden har Helsetilsynet anmeldt ham og Forbrukertilsynet truet med enorme bøter. Like før jul fikk han endelig gladmeldingen: Politiet henlegger saken og renvasker ham derved fra anklagene om lovbrudd.

Av Eli Bondlid

– Bønn for syke er en stor oppgave, begynner helbredelsespredikanten.

Han beskriver arbeidsdagene som ofte er på 12–14 timer. Fra klokken 09.00–16.00 ringer det uavbrutt til senteret i Vennesla. Mange venter på å snakke med predikanten – opptil sju i venting på telefonen.

Helbredelsesmøteri 12–14 timer

– Vi hjelper tusener som ringer hvert år, sier Pedersen om det som er en hjertesak, en nådegave og et kall fra Gud.

Svein-Magne har hatt fem Mirakellørdager hittil i år. Fra april til og med oktober. Men ikke på vinteren, for da blir det for kaldt for folk som gjerne sitter fire-fem timer og venter for å få forbønn. Og Pedersens møter varer ofte 12–14 timer i strekk.

Leger søker forbønn

I tillegg kommer det e-post fra hele Norge og fra hele verden fra mennesker som ønsker å komme dit for å få hjelp. Flere av de som trenger helbredelse, er leger.

– En lege kom helt fra Toronto. Hun hadde sett mine TV-programmer som går til cirka 120 land. En lege kom fra Birmingham i England. Og for fire uker siden kom det en lege fra New York. Hun ville også ha forbønn.

– Dette er mitt kall

– De ringer fra alle kanter. Jeg har ingen tall på hvor mange tusen jeg har bedt om helbredelse for i år, sier han.

Pedersen forteller at mange også ringer til et kontor i Pakistan, etter at folk har sett programmet «Mirakelet er ditt» som går over hele Asia.

– Jeg ville bli evangelist da jeg var ung. På et av de første møtene jeg hadde, kom det bare to stykker. Nå har jeg en god følelse. For mange vil ha tak i meg. Syke ringer hele tiden og vil ha forbønn. Jeg blir nesten aldri trett, fordi dette er mitt kall – å be for mennesker til helbredelse og frelse, sier han.

Kurs i kristen tro

Svein-Magne Pedersen er også opptatt av undervisning. Han tilbyr derfor et kurs i to deler, hver del med fem brev og besvarelser, som har fokus på nyfrelste.

– Jeg har nå kontorer i Vennesla, Bergen og Trondheim. Jeg har vært på et par turer til Oslo, og har to ganger fått leie kontor av en menighet der. Det var nytt i fjor, forteller han.

I forfjor sendte MJL ut 177.000 brev og e-poster til folk som trengte trøst, oppmuntring og veiledning. Han forteller at det går over én million kroner hvert år i porto for å besvare alt. Derfor trenger han hver krone han kan få fra frivillige givere.

Så kom forfølgelsen

Det startet den 29. april. Under en Mirakellørdag i Vennesla troppet VG opp.

– Jeg tillot dem ikke å komme inn. Så de satt utenfor i bilen og ventet i 17 timer til klokken 03.00 på natta. Jeg gikk ikke ut. Men sendte ut noen som kunne fortelle at de hadde blitt helbredet. Det brydde de seg ikke så mye om. For de var der bare for å lete etter noe negativt å kunne skrive om.

– Så gikk VG gjennom hele hjemmesiden min, som er full av positive historier. De fant én historie som de kunne vinkle negativt. VG blåste opp den ene «gråtehistorien», om en person som ikke ble helbredet, men døde. Hva med de mange sterke artikler med klare helbredelser?

Svein-Magne påpeker at om de hadde gjort det samme med pasientene til en vanlig fastlege, kunne de også der ha funnet mange som ikke blir friske.

Hos legene og på sykehusene er det pasienter som dør.

Hevder han utnytter syke

VG og mange andre kritiserte Pedersen fordi han fikk inn penger gjennom Teletorgtjenesten. Han ble til slutt lei denne kritikken og sa opp avtalen den 10. juli i år.

– Ikke fordi jeg mener det var galt. 14 kroner minuttet er ikke å utnytte, men et tilbud. De som ringte, støttet samtidig arbeidet. En frivillig form for kollekt, sier han.

MJL med stort underskudd

Gjennom Teletorgtjenesten kom det inn 2,5 millioner til MJL. Etter at Pedersen måtte si opp avtalen, ble det et hull i økonomien som nå må fylles. De har nå opprettet en givertelefon i stedet. Pedersen forteller at det er mange som gjerne støtter ved å ringe. Men de trenger mange flere.

Sannheten om India

Mye av det som har skjedd i år, har vært positivt. Men Svein-Magne Pedersen beskriver 2018 som et kriseår med forfølgelser.

– Vi har brukt mye tid og krefter på å forsvare oss mot løgn og bedrag etter VGs oppslag om India. Det har vært med å skade vårt navn og rykte. All informasjon vi har gitt til våre givere, er helt i tråd med den informasjon vi har mottatt fra stiftelsen Sharing Hands Trust i India, påpeker han.

Barnehjemmene i Orissa

Norge IDAG har tidligere skrevet om da Pedersen og et team fra MJL besøkte Orissa i 2012. Der møtte de flere hundre foreldreløse barn som Sharing Hands Trust hadde innkvartert i en bygning på samme tomten der MJL skulle finansiere byggingen av ti barnehjemms­enhetene.

– Det var først planen å bygge ti separate bygninger, men av praktiske og økonomiske årsaker ble de bygd vegg i vegg, som en boligblokk – der hver enhet hadde kjøkken, toalett og sovesal.

– Vi fikk opplyst at hvert hjem kunne ta hundre barn, noe som nok var ekstremt med tanke på kapasitet. Men her gjaldt det å redde barn fra et farlig liv på gata hvor de kunne bli drept, tatt med i prostitusjon, slavearbeid og organdonasjon, noe vi vet foregår i India. Men i praksis ville det neppe bo hundre barn der.

– Vi har film og bilder av flere hundre barn som sitter foran barnehjemmene både i Orissa og i Chennai.

14 barnehjem i Chennai

MJL betalte én million for å få satt opp barnehjemmsenhetene i Orissa. De sto ferdige den 23. juni 2013. Pedersen har bilder fra åpningen.

De 14 barnehjemmene/enhetene i Chennai ble innvidd den 30. januar 2016. Pris: Én million.

– Vår oppgave var kun å bygge barnelandsbyen – ti enheter i Orissa og 14 i Chennai. Vi skulle ikke drive dem. Alle våre støttepartnere har sett bilder av hjemmene. Ingen er blitt lurt eller feilinformert. Vi har gitt informasjon etter beste evne, understreker Pedersen.

Matprosjektet

Matprosjektet hadde MJL nettopp lansert før VG-oppslagene.

– Det var så nytt at lederen, Kingsly, ikke hadde fått det med seg da VG var i India. Vi startet prosjektet uten å informere ham. I Legedom for august 2018 skriver jeg derfor: «Siden vi er nå er ferdig med første fase av bygging av barnehjem, kan vi NÅ sende penger til Sharing Hands Trust slik at de kan få råd til å kjøpe mat til barna.» Først NÅ skulle vi begynne å gi støtte til mat. I november sendte vi ca. 12.000 kroner til mat til barn og hjelp til de spedalske, forteller Svein-Magne.

Barnehjemmene ble drevet av Sharing Hands Trust fra starten av.

Alt gikk bra og flere barn kom til, fikk han vite fra Sharing Hands Trust.

– Vi ble fortalt at det var over 800 barn der på det meste. Selve driften var ikke vårt ansvar. Vi samlet ikke da inn støtte til mat for dem, kun bygging av hjemmene.

Drapet på lederen

– Det vi nylig (7.11.2018) fikk høre fra Kingsly Lazarus på e-post, var at det hadde skjedd et drap på en av lederne i 2015. Kingsly holdt selv på å bli drept av terrorister på stedet på denne tiden. Myndighetene ba ham holde seg borte fra Orissa, av sikkerhetsmessige grunner. Derfor måtte han overlate driften av hjemmene til en annen stiftelse: New Life Trust. De tok seg av barna, men da en av lederne der ble drept av terrorister, sto stiftelsen uten leder. Barna ble sendt til fosterhjem og barnehjem i nærheten.

– VG-journalisten kom til Orissa og fikk se tomme lokaler og et par kyr utenfor. Uten å spørre om hva som var skjedd og hvor barna var nå, konkluderte avisen med at jeg «samlet inn penger fra nordmenn til nødhjelpsprosjekter som ikke eksisterer». En totalt feil konklusjon. Jeg ble gjort til en løgner. Sharing Hands Trust hevder å ha nærmere 1200 barn de har ansvaret for. Nesten alle er nå i fosterhjem.

– Men barnehjemmene i Chennai er fortsatt i drift som transitthjem til barna får en ny familie i et fosterhjem, forteller Pedersen.

Brønnene VG ikke nevnte

MJL har også bygget 12 brønner for kasteløse i 12 landsbyer. Det betyr rent drikkevann til 24.000 mennesker.

– De kasteløse i India er ikke noe verdt. De får ikke skolegang eller helsehjelp. Disse har vi bygget brønner til, men dette var ikke journalisten i VG interessert i.

Svein-Magne forteller også at MJL samarbeider med den indiske stiftelsen Maranatha Visvasa Samajam. Lederen her er pastor Moses Choudary.

Stiftelsen her har bygd tre barnehjem, tre bibelskoler, et eldresenter og senter/kontorer for misjonen.

– Journalisten fra VG ringte dit. Pastor Moses roste oss for at vi hadde støttet dem helt siden 2001. Men journalisten fra VG dro ikke dit, sier Pedersen.

Penger til de spedalske

– Da vi besøkte Chennai i 2015, ble vi av Kingsly introdusert for de spedalske. Her fikk vi høre at vår støtte ville gå til mat og legehjelp til disse menneskene. Vi regnet ikke med at vi var de eneste som støttet dette arbeidet. Når vi i ettertid får høre at staten tar seg av utdelingen av mat og medisiner, beklager vi feilinformasjonen, men det ble fortalt til oss av Kingsly da vi besøkte stedet. For oss gjaldt det å hjelpe.

– Kingsly måtte jo selvsagt gjerne bruke disse pengene til klær, sko og toalettartikler. Fra cirka juni 2015 og frem til for et par måneder siden har vi sendt 150 dollar i måneden til den spedalske kolonien, sier Pedersen.

Fire etater

Først kom VG. Så kom Forbrukertilsynet med trussel om at Svein-Magne Pedersen og Misjonen Jesus Leger ville få en tvangsmulkt på 40.000 i uka om de ikke innen 7. desember sluttet med å publisere vitnesbyrd fra mennesker som forteller at de har blitt helbredet.

– Og Helsetilsynet anmeldte meg i sommer. Derfor var politiet her for to-tre uker siden. De fikk med seg de siste to årganger med blader og blanketter. Stiftelsestilsynet ønsker også en forklaring og har fått klart svar på alt det de ønsket å vite. Fire etater. Men Guds kraft er sterkere, sier Pedersen.

– Et karakterdrap

– Dette har vært et karakterdrap på meg og kona. To ganger har jeg plutselig segnet om, og hjertet har nesten stoppet. Men jeg har kommet meg igjen på grunn av Guds kraft, forteller han.

– Jeg har til tider hatt for høyt blodtrykk, fordi presset har vært for stort.

– Forfølgelse er ikke barnemat. Det tar veldig på når man blir karakterisert som juksemaker. Og den ene kjente politikeren og religiøse lederen etter den andre tar det som står, for gitt, sier Pedersen skuffet.

Ren samvittighet

– Jeg har ren og god samvittighet for alt jeg har gjort i India. Mine venner er ikke lurt. Hver eneste krone har gått til det som det skulle.

Alle som har støttet oss, skal være stolte, for de har hjulpet flere hundre barn. Og barnehjemmene i Chennai er fortsatt i drift som transitthjem. Og brønnene blir brukt av 24.000 kasteløse og er til stor glede i 12 landsbyer.

Svein-Magne Pedersen er nå 71 år og arbeider 70-timers uke. Han har skrevet 18 bøker om evangeliske emner, og er også redaktør for bladet Legedom, som har 35.000 mottakere.

– Derfor utvalgte Gud meg

– Fordi mirakler er overbevisende, kommer folk til tro når de ser mennesker får igjen syn, hørsel og blir helbredet for kreft, slitasjegikt, sukkersyke, plattfot og Bekhterevs. Mirakler er derfor nøkkelen til kirkevekst.

Svein-Magne og oppfordrer folk til å be.

– Jeg gjør dette, fordi jeg elsker mennesker og elsker å se dem frelst og helbredet. Vi har derfor ikke tenkt å slutte, men stå på som aldri før.

Politiet henla saken

Kort tid etter dette intervjuet fikk Pedersen en gledelig melding: Politiet hadde henlagt Helsetilsynets påtale­begjæring. Etter å ha gjennomgått hele virksomheten til MJL, inkludert innsamlingen til India-prosjektene, mente politiet at det ikke var noen grunn til å tro at det forelå brudd på straffeloven.

– Vi kunne ikke ha fått en bedre julegave etter flere måneder med et stort psykisk press og uthengning som sjarlataner i flere norske aviser, skrev Pedersen på sin Facebook-side 22. desember, der han bekjentgjorde nyheten.

Den 5. februar i år henla også forbrukertilsynet saken. De forlangte samtidig at MJL ikke kunne ta inngangspenger på helbredelsesmøter som stiftelsen arrangerer. Ved å gjøre dette, ville ikke stiftelsen komme inn under Alternativ behandligsloven. Dette synes vi var en merkelig konklusjon.

 

(Artikkelen har tidligere stått på trykk i Norge IDAG.)

 

Vis mer