Svein (75) ble frelst, helbredet for refluks, hjerteproblemer og stumpet røyken:

Nå har kirkesangeren fått flottere røst og kan gå fort opp bakker

Noen har opplevd å ha blitt mirakuløst helbredet ved forbønn flere ganger. Én av dem er Svein Bakken, som bor i Ørnes i Meløy kommune i Nordland. Han er både kirkesanger og gitarist med nærmere 400 kristne sanger på repertoaret, og kan forsikre at det å være storrøyker er langt fra ideelt for den som trenger god pust og vakker sangstemme.

av Eli Bondlid

– Ja, det stemmer. Jeg har opplevd å bli helbredet tre ganger ved bønn, sier Svein, når vi treffer ham på mobilen hjemme på Ørnes.

Vi har skrevet tidligere om 75-åringen som i mange år slet med Gastroøsofageal refluks, som det heter på fagspråket når saltsyre fra magesekken kommer opp i spiserøret og noen ganger i luftrøret.

Ble frelst og helbredet

Dette kan gi smerter i øvre del av magen eller brystet, halsbrann og sure oppstøt. Mange opplever slike plager fra tid til annen, men noen får kraftige plager som krever medisinsk behandling. Det siste gjelder Svein som slet med refluks i flere år.

Svein-Magne Pedersen har truffet Svein flere ganger.

– Første gang jeg traff ham, var på et stormøte på Ørneshallen i 1999. Sammen med flere andre rakte han opp en hånd og ville bli frelst. Svein kom fram og mottok oppfølging, forteller Pedersen.

Etter dette har Svein sluttet seg til pinsemenigheten Sion, Neverdal. Han er både sanger og gitarist med nærmere 400 kristne sanger på repertoaret! Han synger og spiller ofte sammen med en venn av seg.

30 år med plager tok slutt

Neste gang Pedersen traff Svein, var den 18. september i 2020.

– Da kom Svein til forbønn på Løding Bedehus. Han ønsket forbønn for en refluks som han hadde slitt med i rundt 30 år. Lukkemuskelen sto åpen og magesyren kom opp i halsen.

Svein opplyser at det hendte at han våknet med at magesyra var på tur ned i luftrøret! Legene anbefalte ikke operasjon, for sjansene for å bli frisk var på 50 prosent. Feit mat kunne han ikke spise. Han måtte bygge opp senga med to ekstraputer under hodet.

Han kjente ikke noe da Pedersen ba for ham, men tre dager senere var refluksen kommet bort.

– Så nå har du vært helt frisk siden dette skjedde?

– Jeg har ikke vært til noen under­søkelser etter at jeg ble bedt for, men jeg kan si at jeg ikke har mer plager av dette enn det som er normalt, sier Svein.

Storrøyker med 15 «rullings» om dagen

Bom stopp: Etter å ha røykt Petterøes blanding nr. 2 i 58 år, ble det slutt på Sveins avhengighet av nikotin.

Denne helbredelsen ligger noen år tilbake i tid. I år skulle 75-åringen få oppleve to nye mirakuløse helbredelser.

Hvis man skal skildre en prototype på en skikkelig storrøyker, må det være Svein Bakken som har røykt i 58 år.

– Jeg røykte Petterøes blanding nr. 2. Det ble nok 15–16 sigaretter hver dag og halvannen pakke tobakk i uka, sier han.

Da han kom til forbønn, sa han at jeg skulle ønske at han kunne greie å kutte ut tobakken.

– Jeg har prøvd å slutte flere ganger før og har holdt opp en kort tid, men har alltid begynt på igjen. Røyksuget var for sterkt.

Men så skjedde det noe etter at han ble bedt for. Den 11. og 12. februar i 2023 ba Svein-Magne Pedersen for syke på Løding Bedehus på Tverlandet ved Bodø.

– Svein hadde fått time og kom. Han nevnte forsiktig at han skulle ønske at han kunne slutte å røyke. Jeg ba om legedom for ham. Jeg ba om god helse og helbredelse for ham. Noen uker senere (mars-april i år) forsvant røyksuget totalt. Han kuttet ut tobakken og var fri lysten etter tobakk. Siden da har han ikke røykt, opplyser Pedersen.

At dette stemmer det kan Svein bekrefte når vi ringer ham.

– Ja, nå begynner det å bli en god stund siden jeg røykte sist, sier han på telefonen.

– Etter noen uker mistet jeg lysten på røyk – og sluttet! Nå har jeg vært fri røyksug helt siden mars-april i år. Men nå har jeg ikke trang etter tobakk lenger, sier en glad «ungkar og spellmann» fra Ørnes på Helgeland.

 

Sangeren er i storform

– Jeg har fått et bedre liv og kjenner meg sprekere nå enn før. Jeg har fått bedre lukt og smak og kjenner meg mere pigg enn før. Jeg takker Gud som fridde meg fra nikotinens slaveri. Tusen kroner i måneden sparer jeg på å kutte ut Petterøes blanding nr. 2.

Nå synger Svein Bakken med enda klarere stemme og enda sterkere lunger i kirker og bedehus i Meløy kommune.

– Sikkert ikke så bra for sang­stemmen når du røykte så mye?

– Det stemmer. Det er veldig greit å ha kuttet ut røyken når man synger, svarer han. Bedre kondisjon har han også fått etter at han la vekk «rullingsene».

Helbredet for et hjerteproblem

Da kan vi fortelle om det andre mirakelet som Svein har opplevd i år. I lengre tid har han slitt med at han ikke kunnet gå mer enn rundt 50 meter uten å få problemer.

– Da måtte jeg gå saktere, for da fikk jeg smerter i brystet, sier han og opplyser at legene konkluderte med at det mest sannsynlig var et infarkt han hadde hatt.

Svein oppsøkte fastlegen som ga ham Nitro-tabletter.

– Det hjalp noen ganger. Den 5. juli ringte jeg til Svein-Magne. Han ba for meg. Den 8. juli fikk jeg time på Aleris i Bodø. Legene ville sjekke hjertet mitt. Her ble jeg grundig undersøkt av leger ved hjelp av CT-røntgen. Jeg tok sykkelprøven og trødde hardt i ti minutter. Og de fant ikke noe galt med hjertet mitt. Trolig ble jeg helbredet for angina etter at Svein-Magne ba for meg på telefonen. Nå kan jeg gå lange turer uten å kjenne noen ting, sier kirkesangeren og gitaristen som er frisk fra tre plager, frelst og fri. Han kan synge klarere og vakrere enn før, og han kan gå raskt i bakker uten problemer. Alt dette skyldes Guds helbredende kraft.

Vis mer