Helbredet for Bekhterevs sykdom

Da Geir Thorsen fra Søgne fikk den uhelbredelige sykdommen Bekhterev, skapte det store utfordringer i arbeidslivet og ellers i hverdagen. På det verste kunne han ikke gjøre noe. Da Svein-Magne Pedersen ba for syke på Lønning Direkte i 1996, fikk Geir oppleve at ingen ting er umulig for Gud.

I 1977 begynte Geir Thorsen fra Søgne å jobbe som purser i flyselskapet SAS. Han reiste derfor rundt i hele verden og besøkte mange land blant annet Nord- og Sør-Amerika, Østen, Afrika og hele Asia.

– På midten av 1980 begynte jeg å få stivhet og smerter i ryggen, bekkenet, hoftene og på innsiden av lårene. Plagene varierte og kom i perioder, men de ble stadig verre.

Geir var flere ganger hos legen. Fastlegen sendte han til slutt til Diakonhjemmet i Oslo for en større undersøkelse.

– Jeg var i røntgen og tok ulike andre undersøkelser. Etter et par timer kunne legen fastslå at jeg hadde Bekhterevs. Det var det de hadde mistenkt. Jeg kunne selv se på bildene at jeg hadde betennelser i store deler av kroppen. Legen frarådet meg å finne mer ut om sykdommen. Han var nok redd for at jeg skulle bli bekymret for fremtiden. Sykdommen er uhelbredelig og kan for noen bli meget ille.

Slitsom hverdag

Bekhterevs sykdom er en kronisk revmatisk betennelse. Rundt en prosent av befolkningen har Bekhterevs sykdom (50.000 nordmenn). De viktigste behandlingsmetodene er fysisk aktivitet samt smertedempende midler, men sykdommen er uhelbredelig. For Geir ble sykdommen en utfordring spesielt i forhold til jobben.

– Første gangen jeg ble ordentlig syk var under en tur til byen Anchorage i Alaska. Da jeg våknet om morgenen, klarte jeg ikke komme meg ut av sengen. Jeg måtte ringe til kapteinen og si at hjemreisen måtte bli uten meg. Dette gjentok seg flere ganger. Jeg visste aldri når smertene kom. Hvis jeg var på jobb, måtte jeg bite tennene samme. På det verste måtte jeg bare sette meg ned, og de andre ansatte måtte klare seg uten meg under resten av turen.

I perioder måtte Geir bruke smertestillende. Trening var også med på å holde sykdommen i sjakk. Likevel var han sykemeldt flere ganger. På det verste kunne han ligge to –tre dager i sengen uten å røre seg.

– Da jeg bodde alene i Oslo, hendte det at jeg måtte ringe til folk som kunne gi meg mat. Når jeg var i butikken, kunne jeg slite med å bære to handleposer. Etter hvert flyttet jeg til et annet sted i Oslo. Da måtte et flyttebyrå ta hele jobben.

Vendepunktet

Geir var en kristen og til tross for dystre framtidsutsikter, gikk han med en ro på innsiden om at ting ville gå bra. Han håpet på at Gud ville helbrede ham.

Den 7. mars i 1996 var Svein-Magne Pedersen med i debattprogrammet Lønning Direkte på TV2 med programleder Per Ståle Lønning. Temaet var helbredelse og mot slutten fikk Pedersen lov til å be en bønn for alle tv-seerne.

– Da Pedersen ba, la jeg hånda på fjernsynet. Jeg hadde ikke smerter den dagen, så jeg kunne ikke merke om noe skjedde.

Dagene gikk og snart hadde det gått både uker og måneder uten at Geir hadde blitt syk. Noe måtte ha skjedd.

– Kona ble meget overrasket, for hun var vant med at jeg stadig måtte ta det med ro og hadde vondt. Nå har det gått over 21 år og jeg er fortsatt like frisk. Jeg løper, går på ski og har nylig vært med på å bygge nytt hus i Søgne. Smertene har aldri kommet tilbake.

Geir har også vært hos legen etter at han ble frisk. En gang påpekte han at det sto Bekhterev i journalen.

– Nei, det har jeg ikke lenger. Jeg har blitt helbredet, sa Geir.

– Ja, jeg har jo hørt om at slikt har skjedd, svarte legen.

Sønnen helbredet

Geir kan også fortelle om et annet mirakel som familien opplevde i 2011. Sønnen hans var da seks år gammel og hadde frem til da lidd av astma.

– Legen kalte det ”alvorlig astma” og sønnen min brukte forstøverapparat flere ganger om dagen. Han hadde mye slim i halsen og hostet mye.

I 2009 oppsøkte de Pedersen to ganger og fikk forbønn, men da skjedde det ikke noe. Likevel ga ikke familien opp. To år senere hadde Pedersen et møte i Oasen Bibelsenter i Søgne. Der fikk sønnen forbønn for tredje gang.

– Fra den dagen snudde tilstanden og like etter var vi hos en spesialist i Arendal til årlig sjekk. Han kunne da fortelle at sønnen min var frisk. Det var fantastisk å høre!

– Dette viser at man ikke må gi opp. Bibelen er full av løfter om helbredelse. Forvent at Han vil helbrede deg og søk forbønn til noe skjer.

Vis mer