Mirakuløst frelst og satt fri etter over 50 år som storrøyker

Bønnebarnet Jan Gunvald lengtet hele livet etter Gud

En kort bønn på Telekirken den 27. september i høst gjorde underverker for storrøykeren Jan Gunvald Losoa (64) fra Finnmark. Allerede som 12-åring tente han sin første røyk. På det meste røykte han en 20-pakning om dagen. Det svekket ham fysisk og psykisk. Her er 64-åringens frelseshistorie og om hvordan han ble mirakuløst satt fri fra røykesuget. Han har fått et nytt liv, fullt av glede, energi og lovprisning til Gud.

av Eli Bondlid

Jan Gunvald Losoa bor I Oslo, men dialekten og etternavnet hans røper raskt at han kommer fra en helt annen kant av Norge.

– Jeg er født og oppvokst i Nyelv i Varanger, begynner han.

En mangfoldig yrkeskarriere

64-åringen har en spennende og mangfoldig yrkeskarriere.

– Min far jobbet innen fiske i Tana, så jeg ble fisker i min ungdom da jeg var 15 år. Og så har jeg jobbet med mye forskjellig; innen bygg og anlegg, med støping og i snekkerverksted.

Han har tatt sveisekurs og røykdykkerkurs, og gått kokkeskole og arbeidet en tid som kokk på et syke­hjem i Bergen.

– Da jeg var 16,5 år reiste jeg sørover og bosatte meg i Porsgrunn for å kurse meg med tanke på å jobbe offshore, enten på oljeplattform eller ta hyre som sjømann. Men akkurat det året jeg var ferdig med utdanningen, var det krise innen norsk sjøfart. Årsaken var at de tok inn mange filippinske arbeidere. Så av 60 elever på mitt kull var det bare to av oss som fikk hyre det året, mens året før fikk alle hyre, sier han.

Så i stedet flyttet Jan Gunvald til Oslo og begynte å jobbe i Posten.

– Der tok jeg kontakt med hyrekontoret her, for jeg hadde fortsatt lyst til å jobbe til sjøs. Men det ble til at jeg fortsatte i Posten for en stund, og så fikk jeg familie.

Han opplyser at han i dag er uføretrygdet.

Drømte om Himmelen som 6-åring

Jan Gunvald forteller at han hele sitt liv har vært veldig søkende.

– Jeg kommer ikke fra noe kristent hjem. Men jeg hadde han en beste­mor som ba og ropte mye til Gud. Hun ba særlig for meg da jeg var mye syk som barn. Jeg fikk tuberkulose da jeg var tre år.

– Det var derfor jeg drømte om Gud som seks-åring. Jeg drømte at jeg lå og laget engler i snøen og så opp mot himmelen, mot det store og evige universet og kjente at jeg hadde en tro på at det måtte være noe større, og jeg hørte en stemme som sa: «Jan, du skal aldri dø.»

– Så jeg har vært veldig søkende hele livet. Hele ungdomstida lurte jeg på hvorfor vi lever.

Ble mirakuløst frelst

Det var mens Jan Gunvald bodde i Vikersund fra 1981–84, at han ble frelst.

– Det var folk som vitnet for meg og ville ha meg med på møter. Men jeg tenkte at «hvis Gud finnes, kan han møte meg mens jeg er alene». Det skjedde mens jeg var alene på rommet mitt. Jeg så en film og ble beveget av den flotte musikken og den fine fortellingen. Jeg falt på kne ved sengen og ropte til Gud, men dagen etter var jeg flau over det jeg hadde gjort. Likevel knelte jeg og ba hver kveld. Etter to–tre måneder ble Ordet plutselig levende for meg da jeg leste i Bibelen. Da jeg leste i Johannes-evangeliet, åpnet skriften seg for meg. Noe kom ut og gikk inn i meg. Jeg gråt og lo om hverandre. Dagen etter så folk at noe hadde skjedd. Trassen i ansiktet mitt var borte. Jeg reiste til Bergen og gikk 3,5 år på bibel­skole.

Storrøyker – slet fysisk og psykisk

Det er én ting Jan Gunvald har slitt med mesteparten av livet – han har vært storrøyker. Allerede som 12-åring begynte han å røyke. Han har røykt hele tiden, men hadde et opphold på to år (1995–1997) – men så var det på igjen. Han har prøvd å slutte mange ganger, men fikk det ikke til. Det ble ca. 50 år med røyking.

– Jeg var brun på fingrene og slet mye med astma. I 2009 holdt jeg på å dø fordi jeg ikke fikk puste. Jeg havnet på legevakten og på observasjonsposten. Der så de at jeg hadde en svart stripe nedover i luftrøret.

Han fikk kortison- og astma­medisin, og forteller at han måtte bygge opp sengen om kvelden, for ellers fikk han ikke puste når han la seg. Han ropte på Jesus, igjen og igjen.

– Jeg fikk ikke sove. Lå der og snappet etter luft. Jeg var så tungpustet at jeg måtte bruke tre typer astma-sprayer; 8–12 innblåsinger av Ventoline, 6–8 av en annen og 8 av den tredje. 24 innblåsinger om dagen. Det var ikke bra.

Jan Gunvald røykte en hel pakke om dagen. Han har røykt Rødmix nr. 3, Rød Prins og Paramounth rød, 30-pakning. Av og til røykte han 30 sigaretter om dagen, men kjempet for å holde seg nede på 20 sigaretter om dagen.

Døden nær

Jan Gunvald forteller at det kostet ham 120–130 kroner dagen, og han brukte 3000 kroner i måneden på tobakk. Han bor i en brakke på Ekeberg i Oslo. Det er 200 meter til nærbutikken. Han var så tung i pusten at han måtte stoppe opp flere ganger. Dette skremte ham.

– En natt drømte jeg at jeg ble tatt med oppover og kom til en marmor­hall. Jeg går ut av en dør og kommer ut på en terrasse av gull, og ser jorden duve under meg. Derfra kan jeg se meg selv ligge der nede og at to hvite skikkelser står over meg. Kan ikke se ansiktene deres. Jeg våkner av et veldig tordenbrak og hoster opp masse svart gørr fra lungene. Men dessverre gikk jeg rett bort og kjøpte en pakke røyk.

Telekirken:
Satt mirakuløst fri ved bønn

Telekirken er en telefontjeneste som Svein-Magne Pedersen startet i 2006. Den begynner hver onsdag kl. 20 og 21. Der forkynner Pedersen budskapet om frelse og helbredelse og forteller om vitnesbyrd.

Onsdag den 27. september i år var Jan Gunvald gjest i Telekirken sammen med 75 andre gjester.

– Der hørte jeg vitnesbyrdet til en mann som hadde blitt bedt for og hadde sluttet å røyke, forteller Jan Gunvald.

Pedersen ba denne onsdagen for syke med forskjellige sykdommer som han pleier, og han tok Jan Gunvald med i bønnen og ba om kraft til å slutte å røyke.

– Da jeg våknet neste morgen, var røyksuget som jeg hadde hatt i over 50 år, kommet bort! Nå har det gått 20 dager siden jeg røykte sist. Nå er jeg i kjempegod form og mye er forandret, forteller han.

Glad, lykkelig og takker Gud

På grunn av dårlig pust, depresjon og angst isolerte 64-åringen seg mye inne. Derfor har han ikke gått i kirken på to år. Nå går han i pinsemenigheten Berøa i Oslo. Der synger han sammen med mange andre, spiller gitar og mandolin.

– De har bønnemøter tre ganger i uken, så jeg skal dit nå om en halv time. Jeg skal også på Israel-seminar. Mye er forandret. Tidligere var det å løfte kaffekoppen nesten det jeg klarte fysisk. Nå er jeg glad og lykkelig og full av energi. Nå kan jeg gå turer uten å måtte stoppe etter noen meter. Jeg er blitt friskere, har fått bedre lukt og smak, sier Jan Gunvald, og avslutter med at han ber hele dagen, taler i tunger og mest av alt takker han Gud.

– Jeg har prøvd å slutte å røyke tusen ganger, men nikotinsuget gjorde meg alltid irritabel. Jeg er overlykkelig over det som har skjedd med meg. Jeg kjenner sånn takknemlighet at jeg har lyst til å gråte over Guds godhet imot meg.

Vis mer