Johan er en mester til å lage flotte kniver

Men når han blir syk, er det kun Mesteren, Jesus Kristus, som kan helbrede

Johan Sandbergs (82) er landskjent for sine kniver, som i dag eies av både konger og flere kjente personer. Flere ganger i løpet av livet har 82-åringen fått erfare Guds legende kraft når han har vært alvorlig syk.

Av Eli Bondlid

Johan Sandberg bor i vakre Eidsvåg, et tettsted i Molde kommune som er mest kjent for Nesset prestegård, barndomshjemmet til forfatteren Bjørnstjerne Bjørnson.

Han og kona Wilfryd gleder seg over å ha ti barn, 18 barnebarn og ett oldebarn. For han sier at barn er en velsignelse og gave fra Gud.

82-åringen hadde akkurat kommet hjem etter en flott, lang tur i skogen da vi fikk kontakt med ham på mobilen. Han skildrer flotte høstfarger oppover lia der han hadde gått.

Har laget kniver til to konger

Johan er en knivmaker av høy rang.

– Jeg har drevet med det siden 1988, begynner han, og forteller at han hele tiden har sin egen fasong på knivbladet.

– Smir du også knivbladene selv?

– Nei, for å smi knivblader er et eget fag, og da trengs det en egen maskin som koster rundt 30.000 kroner. Så bladene bestiller jeg, og så smir jeg de til, sier han. Men alt det andre, også slira, lager Johan for hånd. Han er kjent for sine flotte motiver på knivbladene, og for initialer og pynt i ekte gull. De rimeligste knivene hans koster 10.000. Han har mange kjøpere som villig investerer det dobbelte i en kniv de har glede av resten av livet.

Johan har laget kniv til kong Olav, og fikk høre at kongen syntes at den var den fineste i hans knivsamling på 60 kniver. Og han har laget kniv til kong Harald, til Kåre Willoch, biskop Odd Bondevik og til Kjell Magne Bondevik, som var en gave fra en venn.

14 OL-kniver

Johan laget også 14 kniver i forbindelse med OL på Lillehammer i 1994. Blant annet en kniv til den som skulle tenne OL-ilden i Morgedal. Og han laget kniv til direktøren for Det Norske Skogselskap.

Og en staskniv til Svein-Magne Pedersen. Kniven har MJLs logo og bokstavene SMP i gull.

Treet til kniven skar Johan av fra ei bjørk som vokste rett utenfor Pedersens mors barndomshjem på Stræte i Grovfjord, der hans mor trolig klatret som barn. Han spurte dagens eier om lov til å kutte av en gren på treet og fikk lov til det.

– En mann som bodde i Elverum, bestilte en kniv av meg. På bladet ville han ha ei hytte og sendte meg bilde av ei forfallen hytte hvor han var mye på jakt i ungdomstida. Da han fikk kniven, felte han tårer. For hytta var for lengst borte. Kniven ble et kjært minne.

Mirakuløst frisk

Johan kommer opprinnelig fra Ibestad kommune i Troms fylke. Etter å hxa bodd 20 år i Molde, bygde han hus i Eidsvåg og flyttet dit i 2002.

– Det var på 1990-tallet at min mor hjemme i Ibestad første gang leste om Svein-Magne Pedersen som ba for syke. Hun slet veldig med astma, hadde nedslitte lunger og ofte lungebetennelse. Dette var på kvelden, og hun bestemte seg for å ringe Pedersen neste dag. I det samme kom det et vindkast inn vinduet. Det reiste rundt i rommet og traff henne i ansiktet. Hun sa «nå ble jeg frisk», spratt opp fra stolen og pustet like lett som en ungdom.

Johan sier han hørte Pedersen første gang på et helbredelsesmøte på rådhuset i Molde. Snart skulle Johan trenge forbønn selv. Han anslår at det var på begynnelsen av 2000-tallet. Han slet da veldig med psoriasis, og ingen salver hjalp.

– Jeg dro til et møte med Pedersen i Kristiansund og ble bedt for en lørdag, men kjente ingen forskjell og reiste ut igjen på møte der søndag. Etter det gikk psoriasisen mer og mer vekk og forsvant helt.

Helbredet for psoriasis-artritt

Johan forteller at han etter å ha slipt knivblader en tid, begynte å få belastningsskader og veldig vondt i høyre håndledd.

– Det gikk betennelse i leddet, og neste dag var også andre håndleddet like vondt. Det var betennelse i senefestet som spredte seg nedover i beinet. Dette skjedde for ti år siden. Johan dro til Pedersens møte i Astafjord kirke i Grovfjord.

– Da han ba for meg, ble jeg momentant frisk. Jeg var frisk i en hel uke.

Men så kom det tilbake etter 21 dager. Da i føttene.

Tålte ikke cellegift

– Jeg var da på tur ned fra skogen etter å ha plukket ti liter med multer. Smertene gikk som ei ildkule i føttene på meg. Jeg klarte nesten ikke å komme meg hjem.

Johan fikk time på revmatologisk på Ålesund sykehus og reiste dit til undersøkelser.

– Det viste seg at jeg hadde betennelse i alle senefester i beina. For dette fikk jeg medisinen Methotrexat.

Disse tablettene inneholder cellegift (antimetabolitt) og brukes til behandling av aktiv revmatoid artritt (leddgikt) hos voksne pasienter.

– Jeg fikk beskjed om å ta medisinen resten av livet. Jeg tok én tablett for å se om den virket. Da begynte jeg å kaste noe veldig opp, selv om jeg ikke følte meg kvalm og uvel. Og så fikk jeg voldsom diaré. Det varte en hel uke. En fredag ble jeg hentet med ambulanse, fikk væske intravenøst og ble innlagt på sykehuset i Molde. Lå der to dager. Det var bare væskemangel som feilte meg. Men diaréen fortsatte. Da ba Svein-Magne for meg, og jeg ble helt frisk. Det var Guds dom som stoppet hele medisinbruken min. Etter det har jeg vært helt frisk i føttene, sier Johan.

– Kroppen spyttet ut prolapsen

Men så etter en tid fikk Johan isjias i ryggen. Han var da i Nord-Norge en tur og ble verre mens han var der og reiste hjem. Da ble det så ille at han ble hentet med ambulanse og kjørt til sykehuset.

– Der ga de meg den sterkeste medisinen de hadde, men den hjalp ikke. Da ringte vi Svein-Magne som ba for meg. Da jeg kom på røntgen, sa legen til meg: «Du har vært utrolig heldig. Ryggen din har spyttet ut prolapsen. Nå ligger den på utsiden av ryggraden, og kroppen vil «spise den opp». Smertene var også vekk. Dette skjedde på dagen fire uker etter at jeg ble bedt for.

Johan sier at han har en enda lengre liste over alle de gangene han har blitt mirakuløst helbredet ved bønn. Han forteller at han også har ringt om forbønn når barna hans har vært syke, og de har vært friske neste dag.

Ble Covid-syk og fikk ME

Akkurat nå er Johan noe redusert i forhold til slik han pleier å være. For i mars/april i år ble han usedvanlig trett og slapp. Det var som om energien var borte. Mens han var til en legekontroll og det ble tatt masse blodprøver, ble det påvist at han hadde hatt korona uten å være klar over det.

– Trettheten kom i bølger, og matlysten var borte. Rett etter at jeg hadde spist frokost hver dag, måtte jeg legge meg ned og hvile. Så ble jeg bra. Senere på dagen kom det en ny tretthetsbølge. Fra mars/april til august i år har jeg gått ned sju kilo i vekt. Så ba Svein-Magne for meg om at trettheten skulle bli borte. I dag har jeg vært en lang tur oppover i den bratte skog-siden. Det tar tid å bygge krefter igjen, sier han.

Johan Sandberg har en viktig oppfordring til alle som leser dette.

– For det er noe mange ikke forstår. Det er at de må respektere alt det Svein-Magne gjør, ved å tegne seg som faste givere av MJL så det kan bestå.

Den 82 år gamle knivmakeren avslutter med å fortelle at nå holder han på å lage en veldig flott kniv, med bokstaver i gull. Gulltråden er bare noen millimeter tykk. Den blir sirlig loddet og slipt ned. Johan sier at dette er krevende både for synet og for fingerferdigheten for ham som begynner å bli så godt voksen.

Skarp gave: Johan Sandbergs mesterkniv med gull-logo som han ga til Svein-Magne i gave. Foto: Sigurd Schaathun

Skarp gave: Johan Sandbergs mesterkniv med gull-logo som han ga til Svein-Magne i gave.
Foto: Sigurd Schaathun

Vis mer