Helbredet av lammelser og frelst

Pauls ramsalte halleluja rett fra Lofotfisket

Paul Svendsen (65) fra Sør-Arnøy kom rett fra Lofotfisket da vi traff ham på telefon. Han har lange arbeidsdager og er travelt opptatt med å dra inn tonnevis med torsk, på en båt han eier sammen med sønnen, Signar. At han i det hele tatt kan dra på fiske, skyldes ene og alene et Guds mirakel.

Så travelt opptatt var Paul at han ikke var lett å få tak i. Akkurat som apostelen Peter var 65-åringen først fisker. Etter å ha møtt Jesus, ble han også «menneskefisker».

Et velsignet torskefiske

– Jeg velsigner både garnene og mannskapet hver dag jeg drar ut. Vi begynner Lofotfisket rundt 5. februar og holder på i en måned til vi har tatt kvoten. Det har vi straks greid. Så da drar vi ut med en ny båt, forteller han på klingende nordnorsk dialekt.
– Hardt arbeid?
– Ja, visst. Vi trenger ikke å dra på treningsstudio. Her får vi nok med mosjon og masse frisk luft, svarer Paul, og opplyser at det er lange dager. En lofotfisker kan ikke ligge på latsida. Arbeidsdagen starter 05.30 om morgenen.

Nesten drept i bilulykke

Paul har tre brødre. To av dem er havfiskere. Han forteller at han og søsknene var så heldige å få vokse opp i et kristent hjem. De tråkket sine barnesko på bedehuset og i pinselokalet sammen med foreldrene.

– Jeg var fra et kristent hjem, men ikke frelst, forteller han.
En voldsom bilulykke, der Paul fikk erfare at Gud holdt sin hånd over ham, skulle bli vendepunktet i livet hans.

– Jeg var bare 17 år den gangen. Jeg skulle hente Anne, henne jeg senere giftet meg med. Hun kom med fly til Fornebu. Vi tok taxi. Klokken var 12 på natta.

I Rosenkrantzkrysset ved Kristian 4. gate i Oslo, blir taxien som Paul og Anne sitter i, påkjørt av en annen taxi. Smellet er voldsomt. Verst går det ut over de to i baksetet. Paul minnes at han kastet seg over kona for at hun ikke skulle bli skadd. Han slo hodet kraftig. Det ble mye blod.

Lam i begge beina

– Begge bilene blir totalvrak. Det er et under at vi ikke ble drept, sier Paul, som er sikker på at de hadde englevakt den natten.

– Jeg var ikke frelst den gang. Det var etter denne ulykken at jeg ble omvendt, sier han.

Men på sykehuset skulle MR-bildene avdekke store skader i ryggen, noe Paul kom til å slite med i mange år. En stor prolaps i ryggraden trykket på nervene og ga enorme smerter.

– Legene kunne ikke operere. De sa at hvis de opererte, ville jeg trolig havne i rullestol, forteller han. En jødisk lege (Raimi Aronsen) sa at han aldri måtte finne på å la seg operere. Han var lege der i distriktet.

Trosset smertene og jobbet

Problemene kom i bølger, men enorme smerter og lammelser som kunne vare opp i 14 dager.

– Jeg kunne bli så dårlig at jeg i tider var lam i begge beina! Likevel presset jeg meg ut i arbeid som fisker om bord i egen båt. NAV ville at jeg skulle bli uføretrygdet, men jeg takket nei og sa heller ja til Jesus, vitner Paul.
Ofte var han så dårlig at han måtte bæres inn og ut av båten.

– Jeg jobbet, for jeg hadde opplevd Jesus. Det er mange kristne som går på NAV og ikke jobber. Det er bedre å jobbe. De pengene man tjener, kan man gi til misjonen og til Guds sak. Ikke som betaling, for Jesus har betalt alt, sier Paul.

– Jesus kom inn på soverommet

Men i perioder var Paul Svendsen så dårlig at han ble lenket til senga. Han glemmer aldri noe som skjedde midt på 90-tallet. Han hadde ligget lam på soverommet i flere dager og skjønte at han trengte forbønn.

– Det var hans kone som ringte meg, minnes Svein-Magne Pedersen.
Hun tok telefonen med inn på soverommet til Paul. Dette var før mobilens tid. Telefonen hadde lang ledning. Paul kunne høre Svein-Magne be. Like etter at han hadde lagt på røret, skjedde det.

– Plutselig kom Jesus inn på soverommet mitt og stilte seg en meter bak senga, med ryggen mot døra. Jesus så på meg. Dette skjedde i løpet av noen sekunder.

Mirakuløst frisk

– Jeg ropte på Anne, at hun måtte forte seg å komme. Jeg ville vise at henne at Jesus sto der. En kraft var kommet inn i rommet. Men da forsvant Jesus.
Han sa til kona: «Nå skal folk få se at Jesus har helbredet meg! Jeg kastet dyna fra meg og gikk ut av senga og til klosettet. Der sto jeg på én fot og tok på meg stillongsen. Lammelsen var borte!

– Da ropte min kone: «Paul, du er jo helbredet!» Skaden i korsryggen hadde vært stor. Knokler og skiver var skadd og lå i klem. Vi var begge uten mål og mæle over det som var skjedd. Siden har jeg vært god i ryggen, forteller Paul Svendsen.

Helbredet av diabetes

Men lofotfiskeren kan fortelle at han har opplevd flere helbredelser.
– For cirka ett år siden fikk jeg litt plager med diabetes type 2. Min lege hevdet at jeg måtte begynne med insulinsprøyter, men jeg nektet. Jeg svarte at «i min kropp skal det aldri settes sprøyter med insulin». Jeg gikk hjem og ba til Jesus. Etter en stund kom jeg tilbake til kontroll. Da var blodsukkernivået helt fint, sier Paul. Han mener det viktigste av alt er å stole på Jesus som gjør alt for oss. Jesus gjør det legene ikke klarer.

– Men i vår tid vil «alle» ha trygd og reise til Syden i stedet for å jobbe. Det er bedre å jobbe og si nei til sykdom og plager og si ja til Jesus, sier han.

«Skitt fiske»

Paul Svendsen minner om Bibelens fortelling. Jesus sa til fiskerne på Genesaretsjøen at de skulle dra ut i tro, så skulle de få fisk.

– Slik er det også med meg. Hvis jeg ikke har tro på at jeg skal få fisk, kan jeg la være å dra ut.

– Selvsagt er jeg også menneskefisker. Må jo preke litt. Vi må ikke gjemme det vi tror på, men forkynne at Gud er god, sier Paul på telefon fra Henningsvær.

Han er ikke enig i uttrykket «det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær». For han har respekt for havet og naturkreftene. Det er dager han ikke drar ut med båten.

Det hevdes at man aldri skal ønske en fisker «lykke til». Derfor ønsker vi Paul Svendsen «skitt fiske!» både som lofotfisker og menneskefisker.

Vis mer