Glad-intervju med Solrunn – utslitte knær ble plutselig myke og smertefri etter forbønn


av Eli Bondlid


– Jeg synes det er helt utrolig, for jeg har fått et nytt liv

74 år gamle Solrunn Johansen i Svelgen har gått mer enn de fleste av oss. I nesten 15 år jobbet hun som servitør. Deretter gikk og syklet hun nesten én mil seks dager i uka i åtte år som postbud i hjembygda. Og som mor til datter født med ryggmargsbrokk, ble knærne utslitt.

Solrunn Johansen bor i Svelgen, som ligger i Bremanger kommune i Vestland fylke. Vi traff den kvikke damen på mobilen. Hun kunne fortelle at hun hadde vært ute og gått tur i det fine været, for dette er ei aktiv dame som liker å ferdes i skog og mark.

Solrunn har en lang yrkeskarriere. I nesten 15 år var hun servitør og jobbet også på kjøkkenet og i spisesalen på det som den gang het Svelgen hotell (nå Bremanger Fjordhotell).

15 år som servitør

– Det ble veldig mye gåing hele tiden. Det slet nok på føttene mine, konkluderer hun.

Det skulle bli starten på et langvarig smertemareritt med vonde knær som det ikke fantes hjelp for.

Gikk og syklet nesten
1 mil med posten

I den neste jobben hennes ble det også mye gåing som slet på føttene. Etter at hun sluttet som servitør i 1975, fikk Solrunn jobb som postbud. Det var nok heller ikke bra for knærne hennes. Hun gikk og syklet med post til postkassene i bygda. Det ble av og på sykkelen hele tiden, i all slags vær, på slett vei og i bakker. Posten skulle frem!

– Hvor lange avstander hadde du hver dag da?

– Det var nok tre – fire kilometer én vei, og det blir nesten én mil tur/retur, anslår hun.

Knærne til Solrunn ble bare verre og verre.

Mor til datter med ryggmargsbrokk

Solrunn er mor til to voksne døtre, og hun har tre barnebarn. Hun forteller at den ene datteren hennes ble født med ryggmargsbrokk, og da måtte hun slutte i jobben og bli hjemmeværende for å ta seg av familien. Det betydde enda mer gåing og løping med knærne som fra før var utslitte.

Fikk salve som ikke hjalp

74-åringen anslår at det er cirka 20 år siden hun begynte å merke smertene i knærne for fullt, og det ble bare verre og verre.

Solrunn var til MR ved sykehuset i Førde. Konklusjonen var at knærne var utslitte. Det var ikke noe å gjøre noe med.

– Av fastlegen min fikk jeg en salve å smøre på, Voltarol Forte Gel. Jeg smurte på når knærne var ekstra ille, men syntes ikke at det hjalp noe.

Hun måtte også begynne med Paracet (smertestillende tabletter). På det meste ble det opptil fem-seks tabletter om dagen. Slik kunne det ikke fortsette.

Reiste for å få forbønn

I løpet av det siste året har knesmertene bare blitt enda verre.

– Det var vondt å gå på slett vei, men verst var det å gå i trapper. Da kunne jeg bare ta ett trinn ad gangen, på grunn av smertene, forteller hun.

Solrunn var på besøk hos en god venn da vi ringte henne. Hun forteller at de har vært gode venner i over 50 år. Det var sammen med ham at 74-åringen valgte å reise den lange veien fra Svelgen og ned til bønnesenteret i Vennesla den 5. august i år for å få forbønn.

Ble iskald i knærne
under forbønn

– På bønnerommet la Svein-Magne hendene på knærne mine og ba.

Merket du noe spesielt?

– Ja, mens han ba, ble knærne mine brått iskalde. Det syntes jeg var rart, og han sa at vanligvis pleier folk å føle varme under forbønn.

Solrunn håpet at noe hadde skjedd. Etter bønnen ba Pedersen henne om å gå opp og ned trappen mellom første og andre etasje i bønnesenteret. Det var så vondt at hun måtte ta ett trinn ad gangen.

Først verre, deretter god

Solrunn og vennen måtte reise hjem igjen uten at knærne var blitt friske. Skuffet dro hun den lange veien hjem til Svelgen. Knærne var like vonde som før. Verre skulle det bli.

– Etter forbønn ble smertene i knærne mye verre enn før. I en uke etter forbønnen var smertene i knærne nesten uutholdelige, forteller hun.

Men akkurat på dagen én uke etter forbønn, våknet Solrunn på morgenen og merket plutselig at noe hadde skjedd i løpet av natten.

– Smertene i knærne var plutselig helt borte. Vanligvis pleide jeg å være stiv i knærne når jeg sto opp. Men denne morgenen var jeg myk og fin. Jeg var både bøyelig og tøyelig i knærne, forteller hun.

– Nå kan jeg springe opp og ned trapper – smertefritt. Jeg trenger ikke lenger å ta ett trinn ad gangen. Nå springer jeg som en hjort, sier hun glad.

Et stort mirakel

– Etter at jeg har hatt plager i så mange år, er det helt utrolig. Et mirakel. Jeg har fått et helt nytt liv, sier Solrunn.

Har du fortalt om dette til noen?

– Ja, til fastlegen min. Jeg fortalte ham at jeg hadde blitt bedt for og blitt frisk og smertefri. Men han ville ikke kommentere det. Det virket som om han ikke trodde på det. Bare så på meg, smilte litt og virket litt skeptisk, sier hun.

Nylig var Solrunn Johansen gjest i Svein-Magne Pedersens program «Miraklet er ditt». Det sendes over store deler av verden. Snart skal tusener få høre hennes vitnesbyrd om Guds storhet og makt over smerte og lidelser.

Ville ikke leve mer, Jesus løftet henne opp

Har du vært en kristen hele livet?

– Nei, for jeg vokste ikke opp i et kristent hjem. Men jeg ble kristen for noen år siden. Det var noe spesielt som skjedde etter at min mann døde for to år siden. Jeg var forferdelig langt nede og ville egentlig ikke leve mer. Men da tok Jesus tak i meg og løftet meg opp. Jeg kom igjennom det sakte, men sikkert. Sorgen går ikke over, men man lærer seg til å leve med det. Jeg synes nå at jeg har et veldig bra liv og har det godt på alle måter, avslutter Solrunn Johansen.

Vis mer