Else mistet smak og lukt – Nå kan jeg lukte blomster igjen!

I over seks år levde Else Pedersen (87) fra Stavanger uten smak- og luktesans. En stor glede i livet forsvant. I sommer ringte hun Svein-Magne Pedersen og fikk forbønn, og Gud helbredet henne momentant.

– Jeg følte at en del av livet forsvant, og det var veldig kjedelig og tomt. Når du ikke har lukt- og smaksans, mister du en del av de viktige hverdagsgodene, og livet blir trist, sier Else Pedersen fra Stavanger. Vi møter henne hjemme i stua i det gamle huset, der hun har bodd nesten hele livet. På bordet står det lefser og saft, og snart fylles stua med lukten av nytrukken kaffe. Else skjenker opp til oss, og tar så en god slurk av kaffen sin. Etter flere år uten smak og lukt kan hun endelig nyte kaffe igjen.

– Det startet for rundt ti år siden da jeg merket at lukt- og smakssansene begynte å bli svekket. Eter fire år var de borte, og de seks siste årene har jeg ikke kunnet lukte eller kjenne smaken av mat, forteller hun.

Else hadde også en stor blomsterhage med ulike blomster, samt bringebær. Blomster var en av hennes hobbyer og store gleder i livet, men nå kunne hun plutselig ikke kjenne blomsterduften lenger.

– Hele hagen var fylt med gode lukter, men jeg kjente ingen ting. Det var veldig sørgelig. Jeg kunne heller ikke kjenne lukten av mat. Det gjorde at også smakssansen forsvant. Jeg kjente ikke hva slags mat jeg spiste eller hvor salt og søtt det var. Maten var død og kjedelig. Reker, som jeg likte så godt, smakte ingen ting, og jeg var så skuffet. Heller ikke middag eller pålegg. Jeg kunne like gjerne helle salt på brødskiva, sier hun.

Sa ikke noe
Når Else skulle krydre middagen, var det vanskelig å vite hva som var riktig mengde. Hun måtte ta en sjanse på at smaken ble grei. Spesielt var det utfordrende når hun skulle ha gjester. Da måtte hun ofte få hjelp, og gjestene måtte smake på maten for henne.

– Det tok en stund før jeg innrømte hvor ille det var til familien. Av og til kom de med middag til meg, men jeg våget ikke si at jeg ikke kjente smaken. I starten måtte jeg nesten lyve. Da jeg først fortalte det, ble de svært forskrekket.

Årsaken til at smak- og luktesansen forsvant, vet ikke Else. Hun nevnte det aldri for legen, for hun trodde det hadde med alderdommen å gjøre, siden hun var over 80 år.

Begynte nesten å gråte
I løpet av årene hadde Else blitt kjent med Misjonen Jesus Leger og Svein-Magne Pedersen. Hun hadde vært i kontakt med ham noen ganger og abonnerte på Legedom. Av og til pleide hun å ringe andakts­telefonen, noe hun syntes var svært hyggelig. En dag i september bestemte hun seg for å ringe forbønnstelefonen (820 77 300).

– Jeg fortalte ham om problemet, og han ba for meg. På kvelden spiste jeg en brødskive med honning. Da oppdaget jeg at jeg kunne kjenne smaken. Det var utrolig godt, og jeg ble så glad, at jeg nesten begynte å gråte. Etter så lang tid kom plutselig sansene tilbake på «no time», sier hun og smiler.

Dagen etter gikk hun ut for å plukke noen røde roser i hagen. Da kjente Else blomsterduften for første gang på mange år. Gleden ble stor den dagen. Senere lagde hun seg lapskaus til middag, og du kan tro det ble et festmåltid. Smaken var endelig kommet tilbake.

– Barna mine synes det er fantastisk det som har skjedd. Nå kan jeg nyte smaken av all mat. Jeg gleder meg over den minste ting. Her om dagen spiste jeg risgrøt, og det var helt nydelig. Jeg kunne kjenne både smaken av sukker og kanel. Gjennom årene har jeg nok blitt litt tynn, men nå kommer jeg nok til å legge på meg igjen. Det er ingen aldergrense for helbredelse. Gud kan helbrede eldre mennesker også i dag!

Vis mer