Berit Kristine (83) har satt bort krykkene og parkert rullestolen
– Løftet opp av stolen av en usynlig kraft og gikk rak i ryggen uten smerter

I fem måneder satt Berit Kristine Hagen krumbøyd i smerter i rullestolen. Diagnosen var rygglidelsen Spinal stenose. Da smertene var som verst, hørte hun en stemme si «Ring til Svein-Magne». Hun skjønte at det måtte være Jesus som talte til henne, for hun har opplevd mirakler før, den gang hun både ble frelst og helbredet samtidig.

av Eli Bondlid

Berit Kristine bor fem kilometer fra Notodden sentrum og har turistattraksjonen Heddal stavkirke like ved. Det var sommer og sol i hagen hennes, og katten Frode hoppet opp på fanget hennes og ville være med på intervjuet. Hun har to katter, men katten Signe var nok på musejakt.

– Jeg er 83,5 år. Fyller snart 84. Er sprek og i toppform. Da jeg i fjor var til helsesjekk og fikk kontrollert hjertet mitt, sa legen at «du er like sterk som en 59-åring».

Fikk borreliose etter flåttbitt

KATTEELSKER: Berit Kristine Hagen har to katter. Dette er Frode. Han er vaksinert og får kur mot flått. Det var hun ikke så nøye med for 12 år siden. Da ble hun bitt av flått og fikk sykdommen borreliose, men Jesus helbredet henne og hun ble frelst på samme møte.

Men slik har det ikke alltid vært for katteelskeren ved Notodden. Vi starter med mirakelet som skjedde for ti år siden.

– Jeg hadde de to pusene mine oppi senga om natten. De hadde nok dratt med seg flått, for jeg fikk et stikk på ryggen. Det ble en rød ring rundt bittet.

Berit Kristine skjønte fort at det måtte være flått-bitt og kontaktet fastlegen sin. Blodprøvene viste at hun hadde fått infeksjonssykdommen borreliose.d

– Det eneste jeg fikk, var antibiotika som ikke hjalp. Jeg vet at Lars Monsen også har hatt borreliose. Han dro til Tyskland og fikk hjelp. Det hadde ikke jeg råd til.

Lå to år til sengs

Symptomene på sykdommen meldte seg et par uker etter bittet med slapphet.

– Jeg ble stadig slappere og slappere. Og så fikk jeg fryktelige smerter; i hoften og i foten. Jeg hadde ikke krefter til å gjøre noen ting. I to år lå jeg nesten hele tiden i sengen og sov.

I lokalavisen oppdaget Berit Kristine for ti år siden at Elim Misjonsmenighet i Notodden skulle leie Vidar Kulturhus i Heddal og inviterte til «helbredelsesmøter» med Svein-Magne Pedersen. Siden alt det legen hadde gitt henne av antibiotika ikke hjalp, fikk hun lyst til å prøve forbønn selv om hun ikke var kristen den gang.

Vokste opp i ikke-kristent hjem

– Du skjønner, jeg har ikke vært frelst i så mange år. For jeg vokste ikke opp i et kristent hjem, sier hun der vi sitter ved kjøkkenbordet i hennes koselige hjem.

Berit Kristine tråkket sine barnesko ikke så langt fra der hun bor nå. De var fem søsken. Hun var yngst. – Den gang gikk alle vi barna på søndagsskolen på bedehuset her. Mine foreldre var ikke kristne, men min mor var med i Frelsesarmeen da hun var ung. Det ble det slutt på etter at hun giftet seg 18 år gammel og flyttet. Kanskje hun bar det i seg likevel. For én gang innrømmet hun at hun hadde bedt mye for min bror som ble alkoholiker. Hun fikk oppleve at han ble frelst under et opphold på Evangeliesenteret. Og kanskje har hun bedt for meg også.

Mirakuløst helbredet og frelst

Selv om Berit Kristine ikke trodde på Jesus, dro hun på møtet med Pedersen. Hun sier at hun var så slapp at ei venninne måtte trekke kølapp for henne. Hoften og foten var fryktelig vond.

– Jeg orket ikke å stå der og vente. Jeg gikk fram og satte meg. Svein-Magne ba for meg og i det samme forsvant smertene og all slappheten var borte. Jeg forsto ingenting. Kan ikke forklare det. Plutselig var jeg som «i hundre».

Dette skjedde en søndag 24. februar for ti år siden i år. For henne er dette en merkedato. Hun husker dagene etter som om det skjedde i går. Torsdag samme uken inviterte hennes kristne venner henne med på et møte. Da skjønte Berit Kristine at hun ikke bare hadde blitt helbredet den søndagen, men også blitt frelst.

Fikk rygglidelsen Spinal stenose

FRISK OG STERK: Legen sa nylig til Berit Kristine Hagen at hun har styrke som en 59-åring.

I mange år var Berit Kristine frisk og i toppform, men så ble hun rammet av sykdom og smerter igjen. Hvorfor ryggen sviktet, det er hun ikke sikker på.

– Jeg løftet på en tung kombi-camp en gang. Kanskje skjedde det noe i ryggen da? Undres hun. Berit Kristine har i mange år vært revmatiker, en lidelse hun fikk da hun var 27 år. Da hennes to sønner var små, var hun mye innlagt på spesialistsykehuset Betanien Hospital i Skien.

I noen år gikk hun med smerte i ryggen som tiltok med årene. I begynnelsen av desember i fjor hadde hun fryktelig vondt i ryggen og gikk til fastlegen sin. Hun ble henvist til røntgen og MR.

– Jeg var til undersøkelse i Notodden, Porsgrunn og Sandefjord. Husker ikke alle stedene, men alle kom med den samme konklusjonen.

Lenket til rullestolen med krumbøyd rygg

Berit Kristine hadde Spinal stenose, som betyr «trang ryggmargskanal». Forkalkningen fører til at spinal­kanalen blir for trang og det blir dårlig plass for ryggmarg og/eller nerverøtter. Trangheten i ryggen skyldes fortykkelse av leddbånd, forkalkninger på skivekanter, og gradvis degenerative forandringer i mellomvirvelskiver og fasettledd, som det står på hjemmesiden til St. Olavs Hospital i Trondheim.

– Hva er behandlingen for dette? Ble du tilbudt operasjon?

– Ja, men så langt kom jeg ikke, for Jesus helbredet meg. Jeg kjenner flere som har blitt operert. De har også høy alder. Så jeg tenkte at «da tåler sikkert jeg også å bli operert». Men jeg grudde meg for et slikt inngrep, sier hun.

Løftet opp av en usynlig kraft og kunne gå

I fem måneder satt Berit Kristine krumbøyd med smerter i rullestolen. Siden hun bor alene, måtte alt husarbeidet og gulvvasken gjøres sittende i rullestolen. Hver kveld måtte hun ta en Paralgin Forte stikkpille for å få sove. I løpet av dagen tok hun i tillegg tre-fire Paracet mot smertene.

– Fredag den 12. mai i år hørte jeg en stemme si til meg: «Ring til Svein-Magne». Det måtte være Jesus som sa det.

Hun ringte, for hun husket mirakelet som skjedde for ti år siden. Svein-Magne Pedersen sier at han akkurat da hadde matpause. Klokken var 12.05, så det var hans kone Solveig som tok telefonen og sa:

«Svein-Magne har en pause nå. Kan du ringe etter kl. 13?». Hun svarte: «Ja, det kan jeg», og la på. I det samme Berit Kristine la på, skjedde det et stort mirakel. Sekundet etter strømmet Guds kraft ned i henne som en ildkule.

– Det var som om en usynlig kraft løftet meg opp av stolen. Jeg ble rett i ryggen og smertefri. Jeg hoppet og danset av glede rundt i stua og fikk «gåsehud». Jeg ropte av glede: «Jeg kan jo gå smertefritt!», forteller hun.

Et sterkt vitnesbyrd om helbredelse

Berit Kristine hadde akkurat da besøk av en venn, en ufrelst mann.

– Forundret så han hva som skjedde, satte seg ned og sa: «Jeg kjenner en stor kraft i dette rommet og en rar atmosfære her.»

Han kjørte henne til et kristent ektepar som bor fem minutter unna. De ble hun kjent med den gangen hun ble frelst og helbredet. De tilhører også Misjonsmenigheten Elim på Notodden der Berit Kristine går fast. Men hun hadde ikke fått vært på møter på to år på grunn av sykdommen.

Nå ville hun overraske vennene. Hun gikk ut av bilen uten hjelp og kom inn i huset, rak i ryggen. De fikk de høre den store nyheten. Hun hoppet og danset i stua og fortalte hva som var skjedd.

Hva var det som skjedde?

Svein-Magne Pedersen prøver å forklare mirakelet.

– Gjennom den nådegaven til å helbrede, som jeg har, utløses Guds kraft på forskjellige måter. Noen blir friske på tur til senteret eller mens de venter på å komme inn til forbønn på bønnerommet. Andre blir friske senere eller etter mange forbønner. Når folk ringer, viser de at de tror. De handler på troen. Gud bruker nådegaven som han vil. Han kan gjøre det på forskjellig vis, før jeg får bedt for den syke eller når jeg ber for den syke eller etter at jeg har bedt. Guds kraft strømmer hos noen igjennom telefonen mens de venter på linja. Denne gangen ville Gud gjøre noe originalt, før jeg fikk snakket med henne. Men kontaktpunktet for hennes tro, var telefonen, sier Svein-Magne Pedersen.

REISTE SEG FRA RULLSTOLEN: Berit Kristine Hagen demonstrerer det som skjedde da en usynlig kraft løftet henne opp fra rullestolen, hun var mirakuløst blitt rett i ryggen og smertefri.

– Takker Jesus hver eneste dag

Det var en ungdommelig og frisk 83-åring som bladet Legedom møtte. Vi skjønner godt legen hennes som hevdet at hun kroppslig er som en 59-åring.

– Jeg takker Jesus hver eneste dag, sier Berit Kristine Hagen. Lett på foten hopper hun opp på bergknausene og viser fram samlingen med høne- og kattefigurer som er til stor glede for alle besøkende, særlig for hennes tre barnebarn og fire oldebarn.

 

KLARER SEG UTEN: Berit Kristine Hagen takker Jesus. Nå har hun ikke bruk for krykkene og rullestolen mer.

 

KATTEELSKER: Berit Kristine Hagen har to katter. Dette er Frode. Han er vaksinert og får kur mot flått. Det var hun ikke så nøye med for 12 år siden. Da ble hun bitt av flått og fikk sykdommen borreliose, men Jesus helbredet henne og hun ble frelst på samme møte.

 

FRISK OG STERK: Legen sa nylig til Berit Kristine Hagen at hun har styrke som en 59-åring.

Vis mer