Angsten forsvant med frelsen

I to år var Remi Lande (35) fra Ikornes grepet av dødsangst. Psykologer og medisiner ble en stor del av livet. Men da Jesus slapp inn i hjertet, jaget han angsten ut.

Remi Lande (35) vokste opp i Skogn i Levanger. Frem til han var 25 år gammel hadde han et greit liv uten store plager. Ved siden av å jobbe, gikk mye av tiden til å spille dataspill eller å feste med kameratene. Jesus og Gud tenkte han lite på. En sommerdag i 2004 var han på biltur i Verdal like ved Stiklestad kirke. Da skjedde det noe spesielt som forandret de neste årene av livet hans. Han husker selv opplevelsen i detaljer:

– Jeg satt bak rattet i bilen og fikk plutselig noen vonde tanker. I samme øyeblikk ble jeg grepet av en voldsom panikkangst. Hjertet begynte å slå raskt, og jeg måtte stoppe bilen på en bensinstasjon og ringe etter sykebil, sier Remi. Ambulansepersonalet trodde han hadde fått problemer med hjertet, siden pulsen var på over 200 slag. Etter hvert ble han sendt til en lege. Han forsto at Remi hadde fått et angstanfall og gav han medikamenter som skulle få ham til å slappe av. De neste årene ble en tung tid for sunnmøringen.

Redd for å dø

Det mest kjedelige med opplevelsen var at angsten ikke forsvant. I enkelte perioder var han sykemeldt og måtte stadig gå hjem fra jobb når angstanfallene ble for sterke. Remi slet med mange negative tanker, spesielt om døden.

– Jeg pleier å si at jeg hadde dødsangst. Jeg fryktet for å dø, og trodde jeg kom til å lide en smertefull død. Det gjorde meg veldig oppgitt over livet. Jeg tenkte stadig på å legge meg inn på psykiatrisk, men også å avslutte livet. Det var jo ingen vits i å leve et slikt liv. Remi forteller at angstanfallene ble så sterke at han ved noen tilfeller måtte kjøres til Levanger sykehus, der de tok EKG av hjerterytmen. Ellers gikk han regelmessig til psykolog og brukte antidepressive medisiner.

– Tablettene gjorde at jeg la på meg. Jeg gikk opp 30 kilo og veide over hundre kilo mens jeg var syk. Det var kjedelig, men jeg trengte tablettene for å få sove og fungere i hverdagen. Livet var fryktelig.

Møtte Jesus

Remi hadde aldri hatt noe forhold til Gud eller tro. Moren var en kristen og gikk i kirken, men selv kalte Remi seg for ateist.

– Jeg trodde ikke på Gud, og brydde meg ikke så mye om tro. I tillegg var jeg glad i å feste og hadde ikke noe forhold til kristne miljøer.

Den 5. november 2006 ble likevel en dag som ville endre hans liv. Remi ble med sin mor, Aina Maria Larsen, på et møte med Svein-Magne Pedersen i Røros. Moren hadde selv slitt med panikkangst tidligere i livet, og var så syk at hun ikke våget å gå ut av soverommet en gang. Utrolig nok klarte hun å komme seg på et møte med Svein-Magne Pedersen i Stjørdal Misjonsmenighet i 1998. Der ble hun momentant fri fra angsten da hun tok i mot Jesus.

– Jeg ble med på møtet med et lite håp om at noe kunne skje. Det er vanskelig å forklare hva som skjedde på møtet, men Pedersen forkynte enkelt evangeliet. Det står i Bibelen av troen kommer av forkynnelsen, og det var det som skjedde med meg. Jeg opplevde å få en sterk tro på Jesus, og jeg tok i mot ham den kvelden. Det har jeg ikke angret på, og jeg fikk fred i mitt indre.

Angsten forsvant

Ved siden av å bli frelst forsto Remi hva Jesus hadde gjort på korset i forbindelse med angsten.

– Jeg skjønte at Jesus døde for meg og bar min angst. Nå trengte ikke jeg ha den lenger. Han hadde gitt meg sin fred. Etter den dagen tok jeg ikke en eneste tablett mot angst. Da jeg reiste hjem, begynte jeg å lese Guds ord, for jeg trengte åndelig føde, sier han.

I dagene etter slapp angsten mer og mer. Når han følte uro, la han seg ned på gulvet og leste Guds ord. Etter et par uker var alle symptomer borte. I tillegg raste han ned i vekt, og i løpet av noen uker gikk han ned 30 kilo.

– Reaksjonene var delte både i familien og blant venner. Jeg mistet mange venner fordi jeg ble frelst, men noen så forandringen som hadde skjedd med meg.

– Hva vil du si til de som sliter med angst?

– Fyll deg med Guds ord. Bibelen sier at vi skal ta negative tanker til fange. Jesus sier også: «La ikke hjertet være grepet av angst. Tro på Gud og tro på meg». Og er du ikke frelst, så ta i mot ham!

FØR: Slik så Remi ut før han ble frelst. Medisinene mot angsten gjorde at han la på seg 30 kilo og veide over 100 kilo. Bildet er tatt i 2006. FOTO: Privat
Vis mer