26 år med leddgikt forsvant

I 26 år kjempet Emilia Ryggetangen fra Fiskum seg gjennom livet med store smerter på grunn av fibromyalgi og psoriasisleddgikt. Etter en telefon til Svein-Magne Pedersen i 2006, forsvant alle plagene.

Emilia Ryggetangen kommer fra en familie hvor flere lider av psoriasisleddgikt. Begge foreldrene hadde diagnosen og både hun og hennes ni søsken arvet sykdommen. De første tredve årene av livet merket hun lite til sykdommen, men etter hvert kom smertene snikende.
– Da jeg var rundt 35 år, begynte de å ta prøver for å finne ut av hva jeg led av, men det var først ti år senere at jeg fikk diagnosen psoriasisleddgikt og fibromyalgi. Emilia jobbet til vanlig på et kjøkken tilknyttet en kafé. Etter hvert ble det mer begrenset hva hun kunne gjøre.

– Jeg fikk vondt i alle leddene i kroppen og mistet kreftene i musklene. Til slutt klarte jeg ikke skjære brød eller vri opp ei fille en gang. Det hele endte med at jeg ble uføretrygdet. Hjemme i huset var det også lite hun kunne gjøre. Hver gang hun anstrengte seg, ble hun helt utslitt og måtte legge seg. Flere netter lå hun så urolig at hun måtte legge seg i stresslessen i stua for ikke å vekke mannen.

– Jeg hadde vondt i både små og store ledd i kroppen. I alle år hadde jeg vært så glad i å strikke, men dette måtte jeg legge vekk. Jeg var redd for å løfte på ting i frykt for å miste dem i gulvet, og jeg har ikke tall på alle koppene som gikk i stykker fordi musklene i fingrene sviktet.

Emilia forteller at hun også reagerte når det var værskifte. Hver gang det ble regn eller snø, kom hun nesten ikke ut av senga. Hun var stadig til lege og fikk en rekke medikamenter, men ingen ting hjalp.

– Jeg spiste så mye tabletter at jeg fikk magesår. Begge gangene trodde jeg det var hjerteinfarkt, men det viste seg å være magesår på grunn av overforbruk av tabletter.

I 26 år kjempet Emilia Ryggetangen fra Fiskum seg gjennom livet med store smerter på grunn av fibromyalgi og psoriasisleddgikt. Etter en telefon til Svein-Magne Pedersen i 2006, forsvant alle plagene.

Fikk tips om å ringe
Emilia var selv en personlig kristen og trodde både på forbønn og helbredelse. I mange år hadde hun blitt bedt for av mennesker, men bønnesvaret hadde ennå ikke kommet. Hun ga likevel aldri opp. En dag i desember i 2006 kom hun i kontakt med ei eldre venninne som tipset henne om å ringe forbønnstelefonen til Svein-Magne Pedersen. Ham hadde hun aldri hørt om før.

– Venninna mi fortalte at hun hadde hatt kreft i magen, men at Pedersen hadde bedt for henne og kreften forsvant. Jeg tvilte ikke på hennes vitnesbyrd og bestemte meg for å prøve, selv om jeg var litt skeptisk. Da jeg ringte, merket jeg ikke noe spesielt med kroppen, men tenkte at nå fikk Gud ta seg av resten.

Dagen etter opplevde Emilia at kroppen føltes så lett. Hun lurte fælt på hva dette kunne være. Mannen hennes reagerte også på at hun var i så godt humør. Dagene gikk, og kroppen ble stadig bedre. Etter tre uker var alle smertene borte.

– Jeg ble så glad, og vasket hele huset, mens jeg sang og priste Gud. Mannen min ble nesten bekymret for at jeg skulle anstrenge meg for mye, og ba meg ta det rolig. Jeg klarte å stelle til jul alene og hadde besøk av hele familien. Det hadde jeg ikke orket før.

Gikk to mil
Til jul fikk Emilia gå-staver av mannen i gave. I romjulen bestemte hun seg derfor for å ta seg en liten spasertur. Men Emilia gikk og gikk, og det som først skulle være en liten runde endte opp med å bli en tur på to mil!

– Mannen min begynte til og med å bli bekymret. Han trodde jeg sto langs veien og ikke orket å gå hjem. Det var helt utrolig, for jeg ble ikke sliten. Før hovnet beina opp etter hundre meter, men nå var jeg i super-form, sier hun.

I årene etter har Emilia aldri merket noe til plagene fra psoriasisleddgikten eller fibromyalgien. Hun har ikke tatt en eneste smertestillende siden desemberdagen i 2006. Emilia har også fått dokumentasjon fra legen om at hun er frisk fra den uhelbredelige psoriassisleddgikten.

– En dag jeg var hos legen og skulle ta en blodprøve, ba jeg dem teste meg for leddgikt. Da resultatet kom tilbake, viste det null utslag. Min helbredelse er ikke snakk om noe placebo. Placebo varer ikke i syv år, og du kan ikke innbille deg frisk fra en sykdom som leddgikt. Gud er større enn placebo, sier Emilia som anbefaler alle å ikke gi opp dersom de fortsatt er syke.

– Gud helbreder like mye i dag som for 2000 år siden. Gi aldri opp, for Gud hører bønn.

Vis mer