Ti år med angst forsvant på fem minutter

Tove Hege (51) ble momentant fri fra angstanfall, depresjon og sosial angst
– Nå er jeg salgskonsulent og elsker å snakke med folk

I nesten 10 år slet Tove Hege Engdal Studsrød fra Stavanger med angst, sosial angst og depresjon. Angstanfallene var ofte så sterke, særlig om natten, at hun følte at hun nesten ikke fikk puste. I begynnelsen av år 2000 oppsøkte hun Svein-Magne Pedersens møte i Pinsemenigheten Klippen i Sandnes og ble bedt for. Angsten forsvant momentant. For 14 dager siden tok hun imot Jesus.

Av Eli Bondlid

Tove Hege forteller sin historie:
– Det startet tre dager etter at jeg fødte minsten i 1993. Det kom helt plutselig over natten, forteller hun.

Småbarnsmor og angstanfall

51-åringen vet at det er mange som sliter med svangerskapsdepresjoner etter en fødsel.
– Men det kunne neppe være det, for dette gikk ikke over. Dette varte i flere år.
– Anfallene var verst om natten. De kom hver kveld når jeg skulle legge meg. Angsten slo inn på pusten. Det kjentes som om jeg ikke fikk puste. Til tider var anfallene så voldsomme at jeg nesten hadde lyst til å hoppe ut av vinduet.
– Men anfallene kunne også komme på dagtid. Det var slettes ikke greit når jeg hadde ansvar for småbarn i huset, sier Tove Hege, som i dag har to barn og to barnebarn.

Isolerte seg

Hun slet også med depresjoner og sosial angst. Ofte føltes det som om hun helt mistet kontrollen over seg selv.
– Det kjentes som om jeg ikke var der i rommet, men utom meg selv.
Derfor lot hun være å gå bort blant folk. Hun isolerte seg. Og Tove Hege hadde i hvert fall ikke lyst til å fortelle noen om hvordan hun hadde det.
– For angst og depresjon er blant de lidelser som ikke vises utenpå. Og det er bare de som selv har opplevd det, som skjønner hvor ille det kan være og forstår.
Tove Hege forteller at når anfallene var som verst om nettene, ringte hun iblant en krisetelefon. Husker ikke hvilken.
– Rådet jeg fikk, var å ta en plastpose over hodet og puste i.
Hun var også hos flere leger, men uten å få god hjelp.
– Av legen fikk jeg bare beroligende tabletter. Disse dempet bare angsten.
Etter noen timer kom den tilbake. Og det var bivirkninger. Jeg ble sløv av tablettene, så de måtte jeg bare kutte ut, sier hun.

Ble rød på brystet og frisk

En dag på begynnelsen av år 2000 fikk Tove Hege Engdal Studsrød vite at Svein-Magne Pedersen skulle ha møte i Pinsemenigheten Klippen i Sandnes. Hun forteller at hun den gang ikke hadde en kristen tro.
– Jeg håpet likevel at jeg skulle bli frisk. Da det var min tur, gikk jeg fram. Han spurte hva han skulle be for. Jeg fortalte det og ble bedt for.
Tove Hege merket ikke noe spesielt med det samme. Hun gikk ned og satte seg i salen igjen. Det var da de som satt ved siden av henne, oppdaget det først.
– Jeg ble ildrød på brystet og kokende varm. I det samme kjente jeg at det lettet. Jeg ble momentant fri. Jeg har aldri hatt angst siden. Bare litt smådepresjoner, sier 51-åringen.

Frisk og nyfrelst

– Har du vært kristen hele livet?
– Nei, jeg kan ikke si at jeg har vært det. Jeg har alltid trodd på kristendommen, men har ikke kalt meg for en kristen. Men for 14 dager siden ringte jeg Telekirken og Svein-Magne Pedersen og ble frelst, sier Tove Hege.
Hun forteller at hun nå sliter med fibromyalgi og trenger mer forbønn for å bli frisk.
Men angst og sosial angst har hun ikke hatt en eneste gang etter at hun ble bedt for og ble momentant fri.
– Før likte jeg ikke å snakke med folk. Nå er det blitt stikk motsatt. Nå har jeg hatt permisjon fra jobben min i tre måneder på grunn av korona. Til vanlig jobber jeg 100 prosent som salgskonsulent, noe som hadde vært umulig med sosial angst. Nå elsker jeg tvert imot å snakke med folk. Det er det beste jeg vet, sier Tove Hege Engdal Studsrød.

Vis mer
Back to top button