Marie var fast gjest på sykehuset

Denne artikkelen er hentet fra vårt Magasin - Bladet Legedom

I nærmere ti år slet Marie Sande Karlsen (87) fra Oslo med kraftig astma. Flere ganger i måneden måtte hun på sykehuset for å få behandling. I 2007 ringte hun Svein-Magne Pedersen og fikk forbønn. En lysende helbredelse forandret situasjonen.

– Dette er ikke noe problem. Jeg er ofte ute på tur, men blir ikke sliten, sier Marie Sande Karlsen. Vi møter henne i fint driv på vei opp til Stensparken som ligger på Fagerborg i Oslo med utsikt over deler av hovedstaden. Veien opp er bratt, og flere ville nok trenge en hvil når de kommer opp. For åtte år siden ville dette nærmest vært umulig for Marie, men i dag kan hun bevege seg uten at lungene sier stopp.

Rundt 1995 begynte Marie Sande Karlsen å få problemer med lungene. Tilstanden ble bare verre, og hun skjønte fort hva det var som plaget henne. Flere i familien led nemlig av astma og nå var også hun blitt offer for det samme.

I år 2000 brøt astmaen ut for alvor, og hverdagen til Marie ble totalt forandret.

– Jeg kunne ikke lenger være i aktivitet som tidligere, men jeg måtte holde meg mer i ro. Det var tungt å gå i bakker eller trapper. Lange turer ble også utfordrende for lungene. I stedet brukte jeg bilen flittig. Av og til kjørte jeg opp til Holmenkollen der jeg satte meg ned på en benk. Der var det frisk luft og ingen røyk eller eksos. Jeg kunne sitte med kaffe og niste mens jeg strikket og slappet av.

Mange sykehusbesøk

Helsetilstanden til Marie ble bare verre. Hun var avhengig av medisiner og brukte ofte astmaspray og forstøver-apparat. I tillegg dro hun stadig til sykehuset for å få kortison.

– I flere år var jeg en til to ganger i måneden på sykehuset for å få nødvendige medisiner. Kofferten sto alltid ferdigpakket. Av og til hendte det at jeg utsatte sykehusbesøket alt for lenge. Da kunne jeg bli så dårlig at jeg måtte bli fraktet til intensivavdelingen i ambulanse. Til slutt ble ambulansesjåføren frustrert og sa: ”Du har fått mitt private nummer. Jeg har sagt du bare skal ringe når du føler deg dårlig. Du må ikke vente til du blir så syk”!

Marie fikk likevel noen gode perioder i løpet av året. Hvert år dro familien til varmere strøk der de ferierte i fire måneder. I begynnelsen dro de til Spania og Tyrkia, men de siste årene oppholdt de seg i Thailand.

– Det var godt med sol og varme, og lungene fungerte bra, men jeg var selvsagt ikke med på noen aktiviteter. Når vi kom hjem til Norge, gikk det ikke lange tiden før lungene ble dårlige igjen. Da fortsatte jeg med medisiner og nye besøk på sykehuset, sier Marie.

Marie kunne ikke være i for mye aktivitet. Hverdagen besto for det meste av å holde seg i ro. Det ble ikke mange aktiviteter på ukeplanen, og noen ganger var hun sengeliggende. Etter å ha vært på sykehuset, var hun ofte god en ukes tid, før hun begynte å bli dårlig igjen. Da måtte hun nærmest sitte og sove for å unngå at hun ble kvalt av slim i lungene. Ellers satt hun på kjøkkenet i en stol med hjul. Da kunne hun lettere komme seg rundt uten å måtte reise seg og gå.

– Av og til kunne jeg være så opplagt at jeg ble med på pensjonistdans. Det var gøy, men det ble ikke mange dansetrinnene før jeg måtte be om en pause for å puste.

Lys

I 2007 ringe Marie til Svein-Magne Pedersen. Hun var nå lei av denne sykdommen som gjorde at hun nesten ikke kom seg ut til familie og venner. Nummeret fikk hun av en bekjent. Telefonvakten tok i mot hennes bønnebehov. Hun fikk beskjed om at Svein-Magne Pedersen skulle be for alle bønnebegjærene som kom inn.

– Litt senere satt jeg på kjøkkenet med lukkede øyne og slappet av. Plutselig så jeg et merkelig lys som bevegde seg over meg. Det var så underlig, for jeg opplevde at jeg ikke var på kjøkkenet selv om jeg var det. Lyset var høyt oppe, og det bevegde seg nedover og bredte seg utover som et slør. Jeg hadde øynene fortsatt lukket, og våget ikke åpne dem, for jeg var redd det skulle forsvinne. Det var nemlig det vakreste jeg hadde sett. Etter en stund åpnet jeg øynene likevel, og da så jeg at lyset faktisk var i rommet. Jeg gikk inn på stua for å se, men der var det ikke noe lys, og jeg gikk derfor tilbake. Slik varte det i flere minutter.

Marie husker ikke så mye mer, kun at hun våknet opp i sengen klokken halv to på natten.

– Jeg visste ikke hvor mye klokken var og sto opp. Da jeg så at det var langt på natt, gikk jeg og la meg igjen. Alt var så merkelig for jeg kunne ikke huske at jeg hadde lagt meg.

Frisk

Neste dag oppdaget Marie at lungene var helt fine. Hun tenkte på bønnen og det merkelige lyset, og hun forsto at hun måtte ha blitt helbredet.

– Etter dette har jeg aldri brukt astmamedisiner og lungene har fungert bra. Da jeg kom til legen, sa han: ”Du er blitt så fin i lungene!” Jeg fortalte da at jeg hadde fått forbønn. ”Har du det? Det er bra det”, svarte legen.

Familie og venner har alle sett Maries store forandring. Hun har fortalt om forbønnen, men opplevelsen med lyset har hun holdt for seg selv.

Nå kan Marie gå ut på tur uten problemer. Hun deltar ofte på pensjonistdans i Oslo og kroppen fungerer bra.

– Nå kan jeg danse uten at jeg trenger pauser hele tiden. Første gangen jeg kom til danselokalet etter helbredelsen, stirret folk på meg med store øyne. Jeg måtte faktisk spørre lederen om det var noe galt med meg. Flere sa de ikke kunne kjenne meg igjen. Jeg har invitert med mange eldre på dansen de siste årene, og det er veldig gøy. Livet har blitt forandret. Jeg er svært takknemlig for det som har skjedd.

Vi legger ikke ut alle vitnesbyrd eller artikler på internett, men du kan enkelt få tilsendt Bladet Legedom hjem til din postkasse 12 ganger i året, og få med deg alle fremtidige vitnesbyrd:
Ja takk, jeg vil motta Bladet Legedom i min postkasse
Tags
Vis mer