Enok hadde kreft i skjelettet: – Nå er jeg kreftfri!

Denne artikkelen er hentet fra vårt Magasin - Bladet Legedom

I oktober 2013 satt Enok Holta (68) fra Tau i rullestol og med kreft i skjelettet. Han måtte leve med kreften resten av livet, og ingen visste hvor lenge han hadde igjen å leve. Nå er han kreftfri og i full aktivitet.

Enok Holta har alltid vært en aktiv person og en naturens mann. Med sekken på ryggen har lange fjellturer, bærplukking, fisking, samt overnatting på fjellstuer vært en stor del av Enoks liv. I Røldal i Odda kommune ligger familiens hytte med en vakker utsikt som de fleste kan misunne. Her tilbringer ekteparet mye av tiden sammen med resten av familien.

I 2010 delte Enok sitt vitnesbyrd i bladet Legedom (nr. 5–2010) om hvordan han ble helbredet for en vond rygg etter en arbeidsulykke i 1968 hvor søskenbarnet hans omkom. Det førte til mye plager både fysisk og psykisk, og til slutt ble han uføretrygdet. Etter 38 år med smerter ringte han Svein-Magne Pedersen i 2006 og ble momentant helbredet. Siden da har både ryggen og formen vært god, inntil april i 2013 da noen mystiske smerter begynte å komme. Det skulle bli starten på den hittil mørkeste perioden i familien Holta sitt liv.

– Jeg fikk sterke smerter i høyre hofta og foten og trodde det var isjias. Jeg spiste en rekke smertestillende tabletter, men det hjalp lite. Etter to måneder hadde jeg gått ned nærmere tolv kilo, sier han.

I juni ble Enok noe bedre og dro på flere turer med familien. Han kjente at formen ikke var på topp, men brydde seg ikke så mye om det. Enok ringte Svein-Magne Pedersen av og til og var ved godt mot.

I august reiste Enok og kona i et familieselskap. Nå begynte plagene å komme tilbake, og det ble en smertefull kveld. Da Enok kom hjem og skulle ut av bilen, sviktet benet. Han hadde ingen krefter til å holde seg oppreist og måtte hjelpes inn. De neste dagene ble svært smertefulle med våkenetter og mye smertestillende tabletter. Når han skulle bevege seg, måtte han krype ut av sengen og langs gulvet. Enok var sta og ville ikke oppsøke lege, men til slutt måtte han innse at det var den eneste utveien på smertehelvetet.

– Du har kreft
Den 20. august reiste Enok til legen. Kona og en kamerat måtte bære ham ut til bilen og kjøre ham til Odda. Han ble raskt lagt inn på sykehuset. Legen var ikke så blid, og mente at Enok burde kommet tidligere med slike smerter i kroppen.

Dagen etter ble det tatt CT av ryggen, og legen mente det var en prolaps og ga ham morfin. Enok ble fraktet videre i sykebil til ortopeden i Haugesund som skulle ta MR.

Kona, Bjørg, kjørte bak sykebilen.

– Det var mange tanker som raste gjennom hodet mitt, og jeg var redd. Jeg hadde nok en liten mistanke om hva det egentlig kunne være, sier hun alvorlig. Dessverre kom den dystre sannheten frem. Dagen etter ønsket legen å prate med dem alene. Bjørg skjønte da hva det det dreide seg om. Til slutt sa legen de tre alvorlige ordene: – Du har kreft!

– Det var litt av en beskjed å få, og jeg fikk et lite sjokk, men det var nok likevel verre for kona, sier Enok. Bjørg forteller hva hun følte:

– Den redselen jeg da kjente kan ikke beskrives med ord. Jeg følte livet ble lagt i grus. Alt var mørkt. Da de reiste med Enok i sykehelikopteret, følte jeg meg helt tom. Hva skulle vi nå gjøre? Døtrene våre kom raskt til Haugesund, for jeg var i sjokk. Sammen reiste de til Bergen og Haukeland sykehus.

På sykehuset i Bergen hadde legen tatt målinger av blant annet Enoks PSA. Den var på hele 481, og noe av det høyeste de hadde målt.

– Du er kraftig angrepet av kreft. Du har en kreftsvulst i ryggen. Det kommer fra prostataen, var legens ord.

Den 23. august ble Enok operert. I dagene fremover ringte Bjørg til Svein-Magne Pedersen flere ganger. Selv kom Enok også i bedre humør:

– Det var fælt å vite at jeg hadde kreft, men jeg opplevde en indre stemme som sa: «Du skal bli frisk!» Da begynte jeg å få ny tro, og det hjalp mye på humøret mitt.

Kreft i skjelettet
Operasjonen ble vellykket til stor glede for familien, men gleden ble kortvarig. En ny svulst ble oppdaget og ny operasjon gjennomført. Den gikk heldigvis også bra, men hadde sine følger. Enok mistet følelsen i venstrefoten og kunne ikke bevege tærne. Legen mente at han ikke kom til å få følelsen tilbake igjen. Kona ringte Svein-Magne Pedersen på ny og fikk forbønn. Dagen etter fikk Enok følelsen tilbake i foten.

– Det hadde jeg ikke trodd. Heldigvis tok jeg feil, sa legen overrasket og stirret måpende på foten til Enok. Han mente likevel det fort kunne ta to år før Enok ble bedre, og det var langt fra sikkert om Enok ville klare å gå igjen.

Fredag 6. september kom Enok hjem til Tau i rullestol. Hverdagen var utfordrende for Enok måtte ha hjelp til alt. Gåstol, prekestol og toalettsete ble anskaffet for å gjøre ting lettere. Han fikk soverom i første etasje for å slippe å gå i trappene.

– Det eneste han klarte alene var å spise, sier Bjørg. I tiden fremover måtte Enok gjennom ti strålebehandlinger, men han gikk ikke på cellegift. Da han var ferdig med strålingen, kom en ny dyster beskjed. Enok hadde fått kreft flere steder i skjelettet, blant annet i skuldre, ribbein, hofter og bak i kraniet.

– Dette kan vi ikke gjøre noe med, så hvor sent eller fort det går, vet vi ikke, sa legen.

– Det var en fæl beskjed å få, men hver dag ringte vi til Svein-Magne Pedersen og fikk forbønn. Vi så også frem til Mirakellørdag 5. oktober i Vennesla, noe som ga oss ny energi, sier Enok.

Ny styrke
Lørdag 5. oktober 2013 reiste ekteparet til Mirakellørdag i Vennesla. Enok kom i rullestol og fikk tidlig forbønn av Pedersen.

– Det skjedde ikke noe der og da, men i tiden etter begynte ting å skje. Etter hvert forlot jeg rullestolen og begynte å brukte krykker, og bare tre uker etter Mirakellørdag tok jeg de første stegene på egen hånd. Det ble en gledens dag. Snart kunne jeg gå uten krykker.

Den 28. oktober var Enok til ny kontroll. Her fikk han en gledelig beskjed. PSA-målingene hadde gått ned fra 481 til 0,1! Den kvinnelige legen var helt rørt da hun fortalte om de nye prøvene.

Etter hvert kunne Enok kvitte seg med alle hjelpemidlene, og i januar 2014 gikk han nesten en kilometer uten hjelp. I tiden fremover ringte han ofte forbønnstelefonen. Enok og kona var også stadig innom møter med Pedersen. Etter hvert begynte kreften å forsvinne.

– Kroppen ble bedre og bedre. I pinsen dro jeg til fjellet med datteren. Senere på året reiste jeg og Bjørg på tur, og vi overnattet på en turisthytte.

Den 16. september i fjor var Enok hos legen på ny. Da fikk han den gledelige beskjeden:

– Kreften din er borte, og din PSA er ikke målbar. Du er frisk og trenger ikke komme her mer. Bare gå til kontroll hver tredje måned, sa legen.

– Det ble en gledens dag. Vi er så takknemlige til Jesus for hva han har gjort. Jeg har fortalt fastlegen at jeg har fått forbønn. Han avviser det ikke. Jeg har lånt ham tre bøker av Svein-Magne Pedersen, og han har lest alle.

– Til alle som har kreft ønsker jeg å si: Søk Gud og søk forbønn, for ingenting er umulig for Gud. Han er allmektig som gjennom Jesus tok på seg all synd og sykdom. Han ønsker å helbrede alle som har kreft!

Vi legger ikke ut alle vitnesbyrd eller artikler på internett, men du kan enkelt få tilsendt Bladet Legedom hjem til din postkasse 12 ganger i året, og få med deg alle fremtidige vitnesbyrd:
Ja takk, jeg vil motta Bladet Legedom i min postkasse
Tags
Vis mer